Organizator și Colecționar: Doctor Wargha Enayati

Curator: Doctor Oana Ursache

Pentru a marca cei 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, cea care a iubit cu nesaț România, Fundația Inovații Sociale Regina Maria și Enayati Medical City organizează o expoziție itinerantă cu obiecte din colecția doctorului Wargha Enayati. Evenimentul reprezintă o incursiune subiectivă narativă în moștenirea vizuală și spirituală a celei mai carismatice și influente personalități ale istoriei României moderne.

Primul vernisaj are loc la Deva, pe 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, cu sprijinul comunității Bahá’í din România, și aduce elevilor din liceele Devei o serie de conferințe și un filmul documentar Maria – inima României.

Fotografii, documente, volume într-un concept curatorial care îi aparține doamnei dr. Oana Ursache, filolog, expertă în studii culturale, cadru didactic la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și colaboratoare a Fundației Regina Maria, vă așteaptă la Deva, pentru a vă remândri de România Reginei.

Mai multe detalii despre eveniment https://fb.me/e/2WRkFapv4

Îndrăgostit de România și fascinat de Regina noastră, doctorul Enayati este totodată un generos filantrop și președintele Fundației noastre. În întreaga sa activitate profesională și vocație umanistă a fost inspirat de Maria Regina României, care i-a fost model: rețeaua medicală Regina Maria, prima cu acoperire națională, împlinește anul acesta 30 de ani de la înființare. Pentru a o cunoaște și înțelege mai bine pe această Regină, Doctor Wargha Enayati ne-a învățat limba și obiceiurile, ne-a cunoscut țara și a devenit un bun român. Excelența cu care Regina și-a dedicat viața poporului român a fost pentru mine o sursă de inspirație și motivație în tot ceea ce am realizat, fie că a fost vorba despre direcțiile pe care le-am dezvoltat în domeniul medical sau în acela al educației pentru sănătate, fie în sensul sprijinului acordat celor care au mai multă nevoie”, mărturisește doctorul Wargha Enayati.

Câteva dintre chipurile plurale Reginei Maria la timpul prezent vor putea fi vizitate la Deva: mamă, soldat neînfricat, infirmieră curajoasă pe front, diplomat, artistă sensibilă, scriitoare prolifică și lucidă, și totodată o mare iubitoare a nevoiașilor, mama copiilor rămași orfani o caleidoscopică personalitate care ne-a lăsat o moștenire foarte actuală. Mai actuală ca niciodată.

Per Amorem ad Lucem (Prin iubire către lumină).

Mai mult decât un simplu slogan, Prin iubire către lumină a fost mai degrabă crezul sacru al reginei încă din 1917 pe frontul din Moldova, când ostașii Armatei Române erau decorați de către Regina lor, căreia îi spuneau Împărăteasa tuturor Românilor, cu frumoasa medalie gravată de Tony Szirmai: pe averso strălucea profilul Reginei îmbrăcată în costumul Crucii Roșii, și pe verso era reprezentată crucea ei gamată, denumită și Crucea Reginei Maria, împreună cu inscripția Per Amorem ad Lucem.

Despre Regina Maria a României, with love

De un curaj legendar, caracterizată de o voință de fier și manifestând o curiozitate infinită, Maria Regina României a captivat întreaga lume, transformându-se într-un model absolut în Europa și în Statele Unite, ea a devenit mama răniților, a orfanilor, a văduvelor, cea care alina suferința și mângâia durerea. Maria cea Mare chiar a pus România pe hartă, ne-a dublat teritoriul, a insistat pe lângă rege să facă Reforma Agrară, pentru a menționa doar câteva dintre motivele pentru care o considerăm și astăzi una dintre marile vizionare ale istoriei europene.

Maria cea Mare a iubit această țară și a iubit acest popor ca mamă, ca regină, ca scriitoare, a avut încredere în noi și în destinul nostru, pe care îl vedea în lumină. Iar iubirea ei este astăzi la fel de convingătoare, autentică și molipsitoare, cum a fost acum 100 de ani.