Jumătate nu ajunge. Jumătate nu salvează.

În România sponsorizările sunt blocate pentru 600 de companii din România, de aceea sprijinul tău este mai important ca niciodată.
Completează și tu contractul de sponsorizare - atât timp cât știm că încă se poate.

Jumătate din fondurile noastre riscă să dispară

E multa ingrijorare. E boala. E teamă. Uneori e foame. E ceea ce trăiesc zilnic bolnavii și copiii pe care îi sprijinim. Și nimeni, niciodată, nu ar trebui să cunoască doar asta. Dar exact asta riscăm.

52% din veniturile fundației sunt în pericol din cauza unui blocaj fiscal. Da, ai citit bine!

E ca și cum ai da unui bolnav sarman doar jumătate din tratamentul de care are nevoie ca să trăiască. Sau ca și cum un copil ar mânca doar 3 zile pe săptămână. În rest, doar școală, pe burtica goală.

Asta nu e speranță. E abandon.


Ce se întâmplă cu sponsorizările în România și de ce e grav pentru ONG-uri și companii:

Peste 50% din proiectele umanitare sunt afectate direct de modificarile fiscale. Peste 600 de companii mari si foarte mari din România -principali sustinatori ai proiectelor umanitare, NU mai pot face sponsorizări, iar asta se întâmplă din două motive complicate, dar cu efecte foarte reale:

1️. Companiile care plătesc noul impozit pe cifra de afaceri (IMCA) nu pot folosi formularul D177 pentru a redirecționa 20% din impozit către ONG-uri, din cauza unei formulări ambigue din Codul Fiscal.

2️. O nouă lege (Legea 431/2024), care vine dintr-o directivă OECD, pillar 2, internațională, le creează mari complicații firmelor mari (multinaționale sau grupuri românești mari). Pe scurt, aceste firme riscă să plătească mai mult impozit dacă fac sponsorizări, așa că preferă să nu se mai implice deloc.

1.     Efecte datorită impozitului minim pe cifra de afaceri

Ce prevede Ordinul 3562/2024

  • Formularul 177: Companiile care nu au utilizat întreaga sumă deductibilă pentru sponsorizări în cursul anului pot, până la termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, să completeze și să depună acest formular pentru a redirecționa diferența rămasă.

  • Condiții de eligibilitate: Beneficiarii sponsorizărilor trebuie să fie înscriși în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, cu excepția organizațiilor internaționale precum UNICEF, care nu necesită această înscriere.

  • Termen de soluționare: ANAF are obligația de a soluționa cererile de redirecționare în termen de 45 de zile de la data depunerii acestora.

  • Limitări: Companiile care datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri NU pot beneficia de această facilitate.

Extras din Ordinul 3562/2024

Cap I

Dispozitii Generale

1.     Platitorii de impozit pe profit pot dispune redirecționarea unor sume din impozitul datorat, potrivit legii , până la termenele legale de depunere a declarației anuale de impozit pe profit.

2.     Valoarea impozitului pe profit sau a diferenței de impozit pe profit care poate fi redirecționată se calculează prin scăderea din valoarea minima stabilită, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a sumelor reprezentând sponsorizare și/au mecenat, acordate entităților beneficiare în anul pentru care s-a depus declarația anuală de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit i) și ț), și a sumelor reportate, astfel cum au fost înscrise în formularul 101 “Declarație privind impozitul pe profit”, a anului respectiv. În situația în care se datorează impozit pe profit la nivelul impozitului pe cifra de afaceri, nu se aplică prevederile art. 42 alin. (4) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulteriore, respective contrabuabilii nu pot dispune redirecționarea impozitului pe profit stabilit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

 

Efecte datorită Legii 431/2023

Legea nr. 431/2023, în vigoare din 8 ianuarie 2024, pune în aplicare în România o directivă europeană (Directiva 2022/2523) care cere ca marile grupuri de firme — fie ele internaționale sau românești — să plătească un impozit minim global de 15%.

Această lege se aplică firmelor foarte mari, cu venituri anuale de peste 750 milioane de euro, și are scopul de a preveni situațiile în care aceste companii își reduc artificial taxele în unele țări, plătind mai puțin decât ar trebui.

Pentru a se asigura că fiecare țară își încasează partea corectă din impozit, România a introdus și un impozit suplimentar național, care se activează atunci când o companie nu ajunge la pragul de 15%.

Chiar dacă în România impozitul pe profit este oficial 16%, unele companii pot ajunge să plătească efectiv mai puțin (sub 15%) din cauza unor deduceri sau facilități fiscale. Iar dacă fac sponsorizări — cum ar fi donații pentru ONG-uri — acest lucru poate scădea și mai mult rata efectivă de impozitare.

În concluzie, multe firme preferă să evite sponsorizările, ca să nu riște să ajungă sub pragul legal și să fie obligate să plătească taxe în plus. Asta afectează grav ONG-urile, care pierd o sursă importantă de finanțare.

Ordinul nr. 3562/2024, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și publicat în Monitorul Oficial nr. 643 din 5 iulie 2024, stabilește procedura prin care companiile plătitoare de impozit pe profit pot redirecționa o parte din acest impozit către sponsorizări, acte de mecenat sau către organizații internaționale precum UNICEF.

Next
Next

CHIPURILE MARIEI, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR. O expoziție subiectivă